Concurs de Màgia

Una de les novetats d’aquesta 2a edició del Festival Vila Màgica, és la creació del Concurs de Màgia Internacional Fructuós Canonge, avalat i en col·laboració amb la Federació Internacional de Societats Màgiques.

A aquest concurs, hem decidit posar-li el nom de Fructuós Canonge, tot col·laborant amb l’Ajuntament de Montbrió del Camp, en homenatge a la trajectòria d’aquest artista i mag montbrionenc, que fou pioner en molts aspectes del món de la màgia al nostre país, i així reconèixer la seva trajectòria, de renom internacional, que l’any passat celebrà els 200 anys del seu naixement.

Si vols participar al concurs, pots consultar la pàgina a continuació:

Si vols descobrir més detalls de la trepidant vida d’aquest artista i perquè l’hem escollit, continua llegint 👇

Qui fou Fructuós Canonge?

Fructuós Canonge i Francesch va néixer a Montbrió del Camp el 27 de març de 1824. D’origen humil, es mudà amb la família als 7 anys a Barcelona. Allà, passà per moltes petites feines, fins a arribar a la d’enllustrador de sabates, mitjançant la qual es feu un lloc a la Plaça Reial i aprengué que els trucs ajudaven a atraure clientela. Era una època on es passava gana a la ciutat i les revolucions eren al peu del dia, l’última d’elles fou la Jamància. Sense participar-hi, Canonge fou detingut pel seu conegut pensament lliberal, i portat a judici on se li demanà la pena de mort.

Se’n salvà gràcies als seus contactes a l’exèrcit però no pogué escapar d’una pena de sis anys a la flota d’ultramar a Cuba, de la qual, només en complí 11 mesos, perquè fou amnistiat. Quasi mor en un naufragi durant la seva tornada de Cuba, però durant el camí de tornada, havent passat per Nova York, ho tingué clar: seria il·lusionista professional. D’ençà va arribar a ser conegut com: «El Gran Canonge», «El Merlí espanyol» i «El Merlí català». Va morir a Barcelona el 1890 a on, segons la premsa de l’època, el seu enterrament va ser el més multitudinari que recordava ningú.

Fou un gran mag i il·lusionista del segle XIX, de formació autodidacta, que no debutà fins els 34 anys d’edat, al Teatre dels Camps Elisis del Passeig de Gràcia de Barcelona. Després recorregué escenaris locals tant a Catalunya, com a Espanya, però també d’arreu del món, incloent el sud de França i una gira monumental per Amèrica del sud, que comprengué l’Uruguai, l’Argentina i el Paraguai. Això, ho feu al costat de la seva esposa, Maria Degà, qui l’acompanyà en les seves actuacions, actuant com a assistent, des que es casaren el 1866.

  • Maria Degà i Fructuós Canonge. Imatge cedida per l'Ajuntament de Montbrió del Camp

Actuà davant de figures polítiques de primer ordre en el seu temps, com foren la reina Isabel II d’Espanya, Amadeu de Savoia i Alfons XII. Es diu que Canonge era un home d’ideologia republicana i que, davant dels monarques, exhibí el seu punt rebel i malgrat tot això el van omplir de títols i condecoracions. Vet aquí una dita de la Barcelona vuitcentista: «Tens més medalles que en Canonge».

El seu pas per Barcelona continua ben visible. Roman a una placa a la Plaça Reial amb la inscripció: «Limpiabotas Canonge» en honor als seus orígens; i en una pintura mural, al carrer Pas de l’Ensenyança, on el nostre mag apareix traient un conill del seu barret de copa.

Així mateix, als registres de la Biblioteca Nacional d’Espanya, hi està recollida la primera publicació dedicada a la biografia d’un mag. Escrita el 1875, aquesta està dedicada a Fructuós Canonge.

Tot i gaudir de gran èxit i rebre moltes medalles, Canonge acabà morint pobre. Es mantingué humil en ànima i ment, fent donacions dels diners que guanyava ajudant a causes de caritat. Fins i tot un cop retirat de la màgia, obrí una botiga d’enllustrador de sabates, on sovint cedia el seu material o el regalava a aquells nens sense recursos del barri per tal que poguessin treballar.

+ Informació sobre Fructuós Canonge

Fructuós Canonge en un mural al Pas de l'Ensenyança, a Barcelona.
  • Mural centenari de Fructuós Canonge al Pas de l'Ensenyança. Restaurat el 23/07/2003 per l'Institut de paisatge Urbà de Barcelona.

Per què aquest artista pel nom del concurs del Festival Vila Màgica?

Canonge va néixer en una època marcada per grans canvis socials i culturals, fet que va influir profundament en el seu interès pel món de l’entreteniment i l’art escènic. Amb una passió natural per la màgia, va començar a explorar les tècniques d’il·lusionisme des d’una edat primerenca, desenvolupant un estil únic que combinava elegància, tècnica i un fort sentit de la narrativa.

Els seus espectacles es caracteritzaven per una combinació d’enginy i sofisticació, i sovint incorporaven elements teatrals que donaven als trucs un aire de misteri i fascinació. La seva capacitat per innovar el va portar a ser reconegut tan a nivell local, com internacional, consolidant la seva reputació com un dels grans noms de la màgia de la seva època.

Fructuós Canonge també va ser un pioner en l’ús de la màgia com a forma d’expressió cultural, inspirant a altres artistes amb el seu compromís amb el perfeccionament constant i la creativitat. La seva trajectòria com a il·lusionista és recordada amb admiració a Montbrió del Camp, on el seu llegat continua sent font d’inspiració per a les noves generacions de mags i artistes.

No és cada dia que sorgeixen figures d’aquest calibre, capaces d’inspirar no sols a través del seu art, sinó també de la seva pròpia història i personalitat, a generacions futures. Creiem que Fructuós Canonge és un gran referent local català que tingué un gran impacte no sols a la Barcelona del seu moment, sinó també a la resta del món. Que mereix ser recordat i que representa el tipus de màgia que volem brindar des del Concurs Internacional de Màgia del Festival Vila Màgica. Una màgia, que no hi entén d’edats. Basada en l’esforç i la dedicació, però sobretot en la passió i la innovació provinents de la perseverança i voluntat de traspassar les limitacions d’allò conegut, amb la intenció de produir l’efecte de fascinació que captiva l’atenció i els cors de les persones, tot fent-los imaginar que un altre món és possible.